Stationens QUIZ

Q till A till Quizmaster Anders


Q:
Hur går det till? 
A:
Man samlas en stund innan quizzen börjar och äter och dricker något gott. Oftast är gruppindelningen naturlig men om någon dyker upp ensam, ser vi alltid till att han eller hon blir med i ett lag! Alla deltagare lägger en tjuga till potten. Quizzen består oftast av 20 frågor med en paus efter hälften av frågorna. Rättning sker gemensamt. Vi går igenom frågor och svar lite snabbt och alla lag rättar varandras lappar. Det brukar komma många sköna kommentarer under rättningen. Om två eller flera lag hamnar på samma högsta poäng blir det utslagsfråga. Vi fördelar ut flera priser ur prispotten; första-, andra-, tredje- och tröstpris. Dessutom får tröstpristagarna möjlighet att påverka kommande quiz genom att ge förslag på frågekategori för kommande omgång! Sedan lottas också en vinnare med rätt inlämnat svar på det vi kallar ”veckans fråga” där Stationen sponsrar en buffé för en person. Så förutom ära och segerns sötma tävlar vi om riktiga priser!

Q:
Var får ni era uppslag ifrån? 
A:
Vi läser tidningar, söker på Internet, får tips av familj, vänner och kollegor, tjuvlyssnar på konversationer på tåg och spårvagn, minns våra skolkunskaper, lyssnar på musik, läser reklamfoldrar, ser på TV, kort sagt, vi tar vara på alla uppslag och idéer från alla möjliga håll och kanter. Vi är båda genuint intresserade av allmänbildning även om vi har våra personliga favoritområden. Vi försöker alltid skruva till frågorna lite så att de får vår speciella ”touch”.

Q:
Vad är tema-quizzar? 
A:
Någon gång då och då har vi frågesport med ett genomgående tema eller bara vissa delfrågor med mini-teman. Då utgår frågorna från ett speciellt ämnesområde. Det kan också bli något att smaka på eller så har vi någon kul rekvisita som tillbehör eller så blir det lite levande musik.

Q:
Gör ni alla frågor själva? 
A:
Jajamen!

Q:
Hur är en bra quizfråga? 
A:
Det är när man känner att det där har jag hört eller läst förut, man har svaret på tungan, man måste dryfta det med sina lagmedlemmar och… ”pling” så kommer man på svaret!


Q:
Hur många får man vara i varje lag? 
A:
Det bestämmer man själv. Vårt mål med varje torsdagskväll är att man ska komma till Stationen och träffa vänner och bekanta och ha en trevlig kväll. Oavsett om man kommer själv eller i sällskap får man alltid plats i ett lag.

Q:
Vad är en lyckad quizkväll? 
A:
Det är när gästerna även har med sig sin tonåring och stämningen är sådär härligt gnabbig mellan lagen men kärvänlig och nästan alla lag har höga poäng och det bara skiljer någon poäng till det vinnande laget.

Q:
Om man inte är så allmänbildad, kan man vara med ändå? 
A:
Ja, absolut! Vi vill att alla ska kunna bidra med sina kunskaper i laget. Därför gör vi frågor som till någon del ska passa alla. Det finns en fråga för var och en. Ingen kan allt men alla kan något!

Q:
Är frågorna svåra? 
A:
Tja, vår idé är att göra många relativt lätta frågor så att alla ska kunna något. Sen har vi några lite svårare frågor som kan vara lite knepiga men utmanande men alla kan alltid svara på några frågor.

Q:
Måste man vara sportintresserad för att vara med på quizzen? 
A:
Nej inte alls. Det kan hända att det dyker upp en sportrelaterad fråga men det är sällsynt. Våra frågor hämtar vi från alla möjliga ämnen såsom, historia, religion, geografi, musik, kända citat, film m.m.

Q:
Finns det några regler för tävlingsdeltagarna? 
A:
Huvudsaken är att ha en stunds trevlig förströelse och att man tävlar under gemytliga former men vi brukar säga att vi har tre regler:

  • Regel 1: Vi har alltid rätt!
  • Regel 2: Om det uppstår tveksamheter eller om vi, mot all förmodan, skulle vi ha fel, gäller automatiskt Regel 1
  • Regel 3: Inga mobiltelefoner eller mini-laptops får användas under tävlingen.


Q:
Har ni aldrig fel? 
A:
Vi har gjort cirka 8000 frågor under de år vi har hållit på. Vi är ytterst noggranna i researchen och tar aldrig frågor rakt av från internet utan kontrollerar alltid fakta via NE, andra uppslagsverk, tidningar, böcker osv och det förekommer till och med att vi ringt till SMHI, Uppsala universitet samt indiska ambassaden i jakten på kunskap! Det vore konstigt om det inte slunkit igenom någon slamkrypare någon gång men vi gör allt för att det inte skall inträffa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s